Aralıklı oruç (Intermediate Fasting), son zamanlarda dünyanın en popüler sağlık ve fitness trendlerinden biri. Kilo vermek, sağlığımızı iyileştirmek veya yaşam tarzımızı basitleştirmek için başvurabiliriz.

Birçok çalışma, vücudumuz ve beynimiz üzerinde güçlü etkileri olabileceğini ve hatta daha uzun yaşamamıza yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Hangi yiyecekleri yememiz gerektiğini değil, onları ne zaman yememiz gerektiğini belirler. Bu açıdan geleneksel anlamda bir diyet değil, daha doğru bir şekilde bir yeme düzeni olarak tanımlanır.

Yaygın aralıklı oruç yöntemleri, günde 16 saatlik oruç tutmayı veya haftada iki kez 24 saat oruç tutmayı içerir.



Aralıklı Oruç Yöntemleri


Aralıklı oruç tutmanın birkaç farklı yolu vardır. Hepsi günü veya haftayı yeme ve oruç periyotlarına böler. İşte en popüler yöntemler:

  • 16/8 Yöntemi:Kahvaltıyı atlamayı ve günlük yemek yeme süresini saat 13:00 -21:00 arası gibi 8 saatle sınırlamayı içerir. Ardından arada 16 saat oruç tutulur.
  • Ye-Dur-Ye:Bu, örneğin bir gün akşam yemeğinden ertesi gün akşam yemeğine kadar yemek yememek gibi haftada bir veya iki kez 24 saat oruç tutmayı içerir.
  • 5:2 Diyeti:Bu yöntemle haftanın ardışık olmayan iki gününde yalnızca 500-600 kalori tüketilir, ancak diğer 5 gün normal şekilde beslenilir.

Pek çok kişi 16/8 yöntemini en basit, en sürdürülebilir ve en kolay bağlı kalınan yöntem olarak görmektedir. Aynı zamanda en popüler olanıdır.


Aralıklı Oruç Sağlığımızı Nasıl Etkiler?


Oruç tuttuğumuzda, vücudumuz depolanmış vücut yağını daha erişilebilir hale getirmek için hormon seviyelerini ayarlar. Büyüme hormonu seviyeleri 5 kata kadar yükselir. Bunun yağ kaybı ve kas kazanımı için faydaları vardır. İnsülin seviyesi önemli ölçüde düşer. Düşük insülin seviyesi, depolanan vücut yağını daha erişilebilir hale getirir. Ayrıca aç kaldığımızda hücrelerimiz onarım işlemi başlatır. Hormonlardaki bu değişiklikler nedeniyle, metabolizma hızı da artar.

Araştırmalar, aralıklı orucun çok güçlü bir kilo verme aracı olabileceğini gösteriyor. Ancak yeme periyotları sırasında aşırı miktarda yemek yerseniz, hiç kilo veremeyebilirsiniz.

Aralıklı orucun genel olarak sağlığımıza etkilerini özetlersek: Kilo kaybı sağlar. Fazla kilolar sağlığımızı olumsuz etkiler. Aralıklı oruç, insülin direncini azaltır. Bu da tip 2 diyabete karşı koruma sağlar. Kalp sağlığı için faydalıdır.

Ancak herhangi bir rahatsızlığınız varsa ya da daha önce beslenme problemleri yaşadıysanız doktorunuza danışmalısınız.



Aralıklı Oruç Sırasında Sıvı Tüketimi


Oruç sırasında elbette sıvı tüketebilirsiniz, üstelik dilediğiniz kadar. Ancak su, çay, kahve ya da her ne içmek isterseniz ama kalorisiz ve şekersiz olmak şartıyla.

Pin Vitaminli Soğuk Çay’lar şekersiz ve kalorisiz içeriğiyle birbirinden lezzetli alternatifler sunuyor size. Şeftalili, Mandalinalı, Limonlu ve Orijinal buzlu çay çeşitlerini mutlaka denemelisiniz. Dilerseniz hemen şimdi Deneme Paketi siparişinizi verebilirsiniz. Pin Vitaminli Soğuk Çay, aralıklı orucunuz sırasında da en lezzetli destekçiniz olmaya aday.

Üstelik 250 ml' lik 1 şişe Pin Vitaminli Soğuk Çay ile günlük almanız gereken vitamin miktarının yarısını karşılarsınız.

#HemLezzetliHemVitaminli Pin Soğuk Çay, içeriğindeki Himalayalar' dan gelen Moringa ile ferahlığın yanısıra zindelik sunuyor. Vitamin ve antioksidanca zengin olan mucizevi bitki "Süper Gıda Moringa" hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz "Moringa Hakkında Herşey" makalemizi okuyabilirsiniz.