Pin Vitaminli Soğuk Çay' ın içeriğinde bulunan, vitamin ve antioksidanca zengin olan mucizevi bitki Süper Gıda Moringa hakkında her şeyi sizin için derledik.
“Çay yapraklarının doğal ferahlığını Himalaya Dağları’nın eteklerinde yetişen “Moringa” yaprakları ile buluşturduk.”
Pin Vitaminli Soğuk Çay yetişkin bir bireyin günlük B ve C vitamini ihtiyacının yarısını karşılar; B ve C vitaminleri suda çözünen vitaminler olarak vücutta depolanmadığı için günlük alınması oldukça önemlidir.
Moringa Ağacı, vitamin ve antioksidanca zengin olmasıyla “Yaşam Ağacı” olarak bilinmektedir. “Süper gıda” insan sağlığına fayda sağlayan, zengin ve doğal içeriği ile vücudun temel gereksinimlerini karşılayan, vitamin ve antioksidanca yüksek besin değerlerine sahip gıdalara denir. Moringa, içeriğindeki kırktan fazla antioksidan ile süper gıdalar arasındaki en yüksek “orac” değerine sahip bitkidir. “Orac”, vücudumuzda bulunan ve “serbest radikaller” olarak adlandırılan, besinler tarafından emilebilme değerini belirten bir ölçektir. Bir besinin “Orac” değerinin yüksek olması, o besinde daha fazla antioksidan olduğunu ifade etmektedir. Moringa, anavatanı Hindistan'dan yoğun olarak yetiştirildiği Afrika, Asya ve Amerika'daki birçok tropik ülkeye yayılmış hızlı büyüyen, kuraklığa dayanıklı tropikal bir ağaçtır. Pakistan ve Nepal’den geçen Himalaya Dağları’nın etekleri sıkça yetişiği bir diğer yerdir. Moringa yaprağı vitamin, mineral ve amino asit kaynağıdır; ayrıca protein bakımından da zengindir.
Moringa Oleifera bitkisi kökten yapraklarına kadar bütün kısımları çok faydalı olduğundan “mucize bitki” olarak anılır. Doğu ülkelerinde diyabet, kalp hastalığı, anemi, artrit gibi pek çok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde nesiller boyunca kullanılmıştır. Moringa bitkisi yaprağından tohumuna kadar polifenoller, flavonoidler ve antioksidanlar içerir. Vücudumuz antioksidanları çevresel ve diğer basınçlara reaksiyon olarak üretir; bu moleküller dengesiz moleküllerdir ve hücrelerin zarar görme durumunu önler.
Moringa yaprakları iyi bir vitamin kaynağıdır ve besin değerleri yüksektir;
- Portakalın yedi katı C vitamini
- Havucun dört katı A vitamini
- Ispanağın üç katı demir
- Sütün 4 katı kalsiyum
- Muzun üç katı ve yoğurdun iki katı potasyum içerdiği bildirilmektedir.
İçerdiği yüksek A vitamini sayesinde göz sağlığını korur ve sindirim sisteminin çalışmasını düzenler. Bir diğer faydası ise metabolizmayı hızlandırmasıdır; böylece vücutta yağ depolanmasını engeller ve tokluk hissi sağlar. Yaşlanma karşıtı (anti-aging) etkilerinin olduğu da bilinmektedir, düzenli moringa tüketimi cildin yaşlanmasını yavaşlatır. Beyin fonksiyonlarını korumaya katkısı sayesinde Alzheimer tedavisinde başvurulan süpergıda Moringa aynı zamanda antioksidan ile karacğierleri de korur. Moringa bitkisinin kök, kabuk, yaprak, tohum, çiçek, koza ve meyve gibi tüm kısımları yenilebilir; her kısmı ayrı bir şifa kaynağıdır. En yaygın kullanımı Moringa yapraklarının toz haline getirilmesi ve doğal gıda takviyesi olarak alınmasıdır. Çiçekleri iyi bir kalsiyum ve potasyum kaynağıdır; yenebilir veya çay yapmak için kullanılabilir. Moringa çiçeklerinden demlenen çayın soğuk algınlığına iyi geldiği söylenir.
Pin Vitaminli Soğuk Çay Himalayalar’dan gelen moringa yapraklarını çay yapraklarının ferahlığı ile buluşturarak Türkiye’deki ilk vitaminli soğuk çayı sunar. Sadece meyvelerden ekstrakt edilmiş doğal aromalar kullanılarak üretilir.