Son yıllarda İngilizcesi “superfood” olan süpergıdalar oldukça yaygınlaştı. Bu akımla beraber trend haline gelen moringa, kinoa, matcha, kombucha, acai, goji berry, chia tohumu, yaban mersini gibi bitkiler sıkça tüketilir hale geldi. Süper Gıda terimi vitamin, mineral, lif, antioksidan veya bazı besin ögelerinin yoğun olarak bulunduğu sağlık için faydalı olduğu düşünülen ve besin öğeleri açısından zengin olan gıdalara tanımlanmıştır. Diğer besinlere göre sağlık üzerinde daha faydalı olan; vitamin, mineral yönünden zengin besinlere süper gıda adı verilmektedir. Bunlar düzenli kullanıldığında bağışıklık sistemi güçleniyor, insan kendini dinç ve enerjik hissediyor. Dünyada ‘superfood’ statüsüne kavuşmuş çok sayıda gıda var. Bunlardan biri de “Moringa Oleifera”

Süpergıda: Moringa

Moringa Himalaya Dağlarının eteklerinde yetişen bir bitkidir.Moringa yaprağı, zengin bir vitamin, mineral ve amino asit kaynağıdır. Önemli miktarda A, C ve E vitamini içerir. Kalsiyum, potasyum ve protein bakımından da zengindir.Yapraklarında çok fazla antioksidan bulunur ve bunun da vücut için çok fazla faydası vardır. Antioksidanlar, hücre hasarı ve iltihabi durumlarla savaşan moleküllerdir. İçerdiği yüksek A vitamini sayesinde göz sağlığı için önemlidir.Moringa aynı zamanda yağ yakma ve tok tutma özelliğine de sahip.



Yaşam Ağacı

Moringa bitkisinin kök, kabuk, yaprak, tohum, çiçek, koza ve meyve gibi tüm kısımları yenilebilir birer şifa kaynağıdır. Bu nedenle yerliler Moringa’ya “Yaşam Ağacı”, “Mucize Ağacı” şeklinde terimler vermiştir.

Süper Gıda Olan “Moringa”nın İçeriğinde Neler Mi Var?

  • Muzdan 15 kat daha fazla potasyum
  • Havuçtan 10 kat daha fazla A vitamini
  • Ispanaktan 25 kat fazla demir
  • Sütten 17 kat daha fazla kalsiyum
  • Portakaldan 12 kat fazla C vitamin
  • Yoğurttan 9 kat fazla protein