Selamlar herkese, bu hafta egzersiz ile ilgili konuşmaya ne dersiniz? Pandemi dönemi sonrası hepimiz sağlığımızın önemini daha iyi anladık. Dolayısıyla, spor ve egzersiz hayatımızın bir parçası haline geldi. Peki, egzersiz yapmanın önemi hakkında neler biliyoruz? Hadi gelin hep birlikte bu konu üzerine biraz konuşalım.

Öncelikle, egzersizin tamamen fiziksel sağlık ve kilo kaybı ile ilgili olduğunu mu düşünüyorsunuz? Hiç sanmıyoruz. Egzersiz sizlerin ruhsal sağlığına iyi geldiği gibi sizleri daha mutlu ve pozitif hissettirmeye de yardım eder.

Gelin hep birlikte ‘egzersiz yapmanın bilinen ana faydalarının yanı sıra ilk bakışta aklımıza gelmeyen ama çok etkili şaşırtıcı faydalarına göz atalım.


Egzersiz vücudunuzu, zihninizi ve ruh halinizi geliştirir.


Bazı insanlar kaslarını güçlendirmek, pazılarını geliştirmek veya karnını düzleştirmek için egzersiz yapmayı tercih ederken bir kesim kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi büyük düşmanları savuşturmak için egzersiz yapmayı tercih ediyor. Peki ya zihninizi geliştirmek içinde egzersiz yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, günümüzde birçok insan hayat koşuşturması içinde ruhsal bir çöküş yaşarken bunu atlatmanın çok kolay bir yolu olduğunu göz ardı ediyor. Egzersiz yapmak sizlerin hem ruhuna hem bedenine iyi gelir. Hadi gelin detaylı inceleyelim;


1. Egzersiz stresin zararlı etkilerini ortadan kaldırır


Büyüleyici olan şey, egzersizin aslında stresin yaşlanma sürecimiz üzerindeki etkisini tersine çevirmesidir. Araştırmalara göre, fiziksel olarak aktif olmak yaşlanmayı dokuz yıla kadar azaltabilir. Egzersiz yapmak aynı zamanda beyne giden kan akışını hızlandırarak stresli düşünceleri tekrar tekrar yaşamamızın önüne geçer.


2. Egzersiz yapmak depresyonu azaltır


Araştırmalar, düzenli antrenmanın, depresyon semptomlarını etkili bir şekilde azaltabileceğini gösteriyor. Egzersiz iyi hissettiğiniz günleri artırır. Ruhunuza iyi gelir, modunuzu yükseltir. Tüm egzersiz türleri zihinsel sağlık sorunlarının azalmasıyla ilişkili olsa da, buradaki en büyük etki takım sporları, bisiklet ve jimnastik aktivitelerinde görülür.


3. Egzersiz yapmak öğrenmeyi geliştirir


Tenis oynamak veya dans dersi almak gibi karmaşık aktiviteler en büyük beyin desteğini sağlar, dikkat ve konsantrasyon becerilerimizi geliştirerek öğrenme kapasitemizi de geliştirir.


4. Egzersiz yapmak eğlenmeye teşvik eder


İster plaj voleybolu oynuyor ister zumba yapıyor olun, başkalarıyla birlikte hareket etmek ve gülmek egzersizin bonusu gibidir. Eğlenmek stresi azaltır ve zihninizi yaratıcılığa açar.


5. Egzersiz yapmak özgüven geliştirir


Egzersizden özgüven patlaması elde etmek için vücut şeklinizi kökten değiştirmenize gerek yok. Araştırmalar, daha hızlı koşmak veya eskisinden daha fazla ağırlık kaldırmak gibi gelişmeleri görmenin insan psikolojisinde özgüveni arttırdığını gösteriyor.


6. Egzersiz yapmak mutlu hissetmenizi sağlar


Hemen hemen herkes antrenmandan sonra kendini daha iyi hissettiğini söyler. Çünkü egzersiz yaparken vücudumuz mutluluk hormonu da denen endorfin salgılar.


7. Egzersiz yapmak kendine olan güveni artırır


Antrenman ile zihninizi boşalttığınızda, işiniz –okulunuz – aileniz gibi temel görevleri üstlenmek için daha donanımlı hissedersiniz. İyi bir günlük rutine sahip olmak, daha güvenli hissetmemizi sağlar.


8. Egzersiz yapmak kafamızı boşaltır


Toplantılar, aile yükümlülükleri, yetişmesi gereken iş takvimi – sağlık endişeleri ve önlemleri bir yana – çoğumuzun aklında aynı anda milyonlarca düşünce dolaşıyor. Egzersiz, enerjimizi başka bir yere kanalize etmemize yardımcı olur. Zihnimiz bu efor ile boşalır, dinlenir ve herşey daha da netleşir.


Görüldüğü gibi, egzersizin zihinsel ve duygusal sağlık için birçok süper gücü var.


Bu yüzden ister kendi kendinize egzersiz yapın, ister online derslere katılın, isterseniz spor salonlarının yolunu tutun ama ne olursa olsun spor yapmaya mutlaka devam edin.

Tabii, spor yaparken terleme, susama gibi birçok ihtiyacınızda hem lezzetli hem vitaminli Pin Vitaminli Soğuk Çay’ı yanınızdan ayırmayın. Çünkü bir Pin içmek sizlere iyi gelecek ve ferahlamanıza yardımcı olacaktır.


Son olarak Pin’lerken çekilmiş fotoğraflarınızı bizlerle sosyal medya hesaplarımız üzerinden paylaşıp @pinsogukcay hesabını etiketlemeyi unutmayın...


Herkese iyi haftalar, önümüzdeki hafta görüşmek dileğiyle