Bu makalemizde diyet yapanlar için vitaminlerin önemini ve diyete yardımcı zayıflatan vitaminleri araştırdık. Özellikle de yaz ayları yaklaşırken birçoğumuz diyet yapmak için kendini motive etmeye çalışıyor eminiz.

Kilo vermek için metabolizmamızı hızlandırarak yağ yakımını arttırmaya çalışırız. Bunu sağlamak da ancak doğru beslenme ve egzersizle mümkündür. Kimilerimiz bazen hızlı kilo verme ümidiyle sıkı diyet programlarını tercih edebiliyor. İster sıkı diyet programlarına başvurun isterseniz daha sağlıklı dengeli diyet programlarını tercih edin, her iki durumda da ama çok ama az kalori tüketimimiz azalır. Günlük tükettiğimiz besinlerin azalması, günlük almamız gereken vitamin ve minerallerin de eksikliğine sebep olabilir. Vitamin ve mineral eksikliği ise daha sonra ciddi problemlerle karşımıza çıkabilir. Sağlıklı bir yaşam için vücudumuz fonksiyonlarını yerine getirirken vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Bu sebeple diyet yaparken vücudumuzun gereksinimi olan vitaminleri atlamamalıyız..

Hatta konuyu bir adım öteye taşıyalım:

Özellikle diyet yaparken vitaminler en etkili destekleyiciniz olabilir.

Vitamin alımınızı doğru yönetirseniz;

  • Hem sağlıklı kilo vermiş olursunuz ki bu ne demek biliyorsunuz değil mi? Evet, kalıcı kilo vermekten bahsediyoruz. Sağlıklı kilo verirseniz, diyetiniz bittikten sonra verdiğiniz kilolar sağlıklı beslenme düzeni ile geri gelmeyecektir. Aksi taktirde o kadar çabalayıp verdiğiniz kilolar sonrasında maalesef tekrar belki de daha fazlasıyla geri gelecektir.
  • Hem de bazı vitaminler katalizör etkisi yaparak metabolizmanızı hızlandırıp yağ yakımı arttırarak diyetinizin en büyük destekçisi olacaktır. Özetle; kişinin ideal kiloya ulaşmasında vitaminler, metabolizmanın hızlanmasını ve kilo kaybının yaşanmasını sağlar. Üstelik yaptığınız diyetteki beslenme eksikliklerinin giderilmesinde etkili olur ve size kilo vermede sağlıklı bir yol sunar.


Metabolizmanızı hızlandıran ve yağ yakımını destekleyen vitaminler:


D Vitamini

Vücudunuz ihtiyacı olan tüm D vitaminini güneşten alabilir. Yiyeceklerden yeterli D vitamini almak zordur.

D vitamini, insülin direnciyle bağlantılıdır; dolayısıyla eksikliği açlık hissine yol açar, yeme isteği uyandırır. Diyet yaparken D vitamininin size katkısı beyninize tokluk mesajı vermesiyle olacaktır, böylelikle açlığa karşı direnciniz artacaktır. Ayrıca D vitami vücutta yağ depolanmasını yavaşlatır.

Güneş ışınlarını dik geldiği 11.00-15.00 arasındaki saatler D vitamininin dönüşümü için en etkili saatlerdir. Koruma kremi kullanmadan her gün 10-15 dakika güneşlenmek gerekir. İster diyet yapın ister yapmayın; gün içinde bu kısacık molayı kendinize vermek harika fırsatlar sunuyor sağlığınız için.


B Vitaminleri

B vitaminleri hücrelerin düzgün çalışması için önemlidir. B vitaminlerinin temel işlevi, vücudunuzun besinleri enerjiye dönüştürmesini sağlamaktır. Metabolizma hızını arttıralım diyoruz ya, işte dikkat kesilmenin tam zamanıJ

B-1 Vitamini:

Karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesinde rol oynar. Bir de diyet yaparken eksikliği hiç olur mu? B1 vitamini kalp, karaciğer, böbrek ve beyinde yüksek miktarda bulunur ve bu organların sağlıklı işlemesi için gereklidir.

B-2 Vitamini:

Yağların parçalanmasında rol oynar. Yani özellikle de diyet yaparken “Canım B2” demeliyiz. Eksikliği ise sinir sistemimizi, sindirim sistemimizi etkiler ve depresyonla unutkanlığa sebebiyet verir. Hatırlayın; daha önce sıkı diyet ya siz ya da bir yakınınız mutlaka yapmıştır. Sinirli olma hali, dalgınlık, düşüncede net olamama hali, unutkanlık olmuyor muydu? İşte hep B vitamini eksikliğinden bunlar.

B-3 Vitamini:

Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde, yorgunluk ve bitkinliğin azalmasında etkilidir. Ayrıca iyi kolesterolü (HDL) arttırdığı araştırmalarda gözlemlenmiştir. Vücudumuzun her bölümünün düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğumuz önemli bir vitamindir.

B-5 Vitamini:

Vücudumuzda enerji oluşum metabolizmasının sağlıklı çalışmasını sağlar. Aynı zamanda D vitamininin sentezine yardımcı olur.

B-6 Vitamini:

Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi daha kolay hale getiriyor. Üstelik vücudun kas kütlesini kazanmasını sağlar, kasların büyüme hızını arttırır. Ayrıca, kan şekerini düzenleyerek, şeker ve tatlı krizlerini önler.

B-7 Vitamini:

Hücre gelişimine katkıda bulunarak, kanın şeker seviyesini dengelemede rol oynar. Özellikle kemik iliği için çok önemli olmasının yanı sıra sağlıklı sinir dokuları için de zaruri bir vitamindir. Kötü kolestrolü kontrol eder. Troid ve Adrenalin hormonlarını düzenlemeye yardımcı olur.

B-12 Vitamini:

Sindirim sisteminin kabiliyetini arttırır. Karbonhidratları enerjiye çevirir, yağı azaltır. Eksikliğinde hissedilen yorgunluk ve halsizliği önleyerek, metabolizmayı hızlandırır.


C Vitamini

Kilo vermek için bol miktarda C vitamini almalıyız. Vücutta yağları enerjiye çevirerek kilo vermeye katkı sağlayan karnitin sentezinde rol oynar, bu da yağ yakımını hızlandırır. Özellikle de sabah ve/veya egzersizlerden önce alınması yağ yakılmasını kolaylaştırır.


Sizin için zayıflatan vitaminleri derledik. Elbette bu vitaminlerin burada yer verdiğimizden çok daha kapsamlı faydaları var ancak sadece kilo vermedeki katkılarına değindik. Görüyorsunuz ki vitaminlerin kilo vermede etkisi büyük. Vitaminleri gıdalardan alabileceğiniz gibi doktorunuza danışarak vitamin takviyesi de alabilirsiniz. Kilo verirken vitamin takviyesi almakla ilgili genel bir kaygı var vitamin haplarının iştah açtığı ile ilgili. Bu konuyla ilgili kesin bir yargı ortaya koyamayız, endişelerinizi doktorunuzla paylaşabilirsiniz.

Tüm bu çekinceler bir tarafa size tamamen doğal üstelik şekersiz ve 0 kalorili Pin Vitaminli Soğuk Çay’ı öneriyoruz.


1 şişe 250 ml Pin Vitaminli Soğuk Çay ile "günlük vitamin ihtiyacınızın yarısını" karşılayabilirsiniz.


Hem lezzetli hem vitaminli Pin Soğuk Çay, içeriğindeki Himalayalar’ dan gelen Moringa ile ferahlığın yanısıra zindelik verir. Şeftalili, mandalinalı, limonlu ya da orijinal buzlu çay çeşitleri farklı lezzetler sunuyor. Kalorisiz içeriğiyle Pin’ in, diyetinizdeki en lezzetli eşlikçiniz olacağına şüphe yok.