Bugün sizlerle son dönemde hayatımıza giren ve sıkça karşılaştığımız aslında bizim için önemi çok büyük olan bir konu hakkında konuşmak istiyoruz: “Sürdürülebilirlik”. Nedir bu sürdürülebilirlik? Ya da bireysel olarak sürdürülebilirlik için neler yapabiliriz? Bunları hiç düşündünüz mü? Evet, aslında sürdürülebilir bir gelecek için bireysel olarak yapabileceğimiz birçok şey var.

Hadi gelin hep birlikte neler yapabileceğimize bir göz atalım.


Öncelikle, biz Pin Global Gıda olarak sürdürülebilir bir gelecek için neler yaptığımızı sizlerle paylaşmak isteriz.


Bizler PİN Global Gıda olarak doğada azalan kaynakların, kötüye giden çevresel sorunların ve iklim değişikliğine uyum sağlama yolundaki çalışmaların önemini biliyoruz. Sürdürülebilirliği desteklemek adına kaynak verimliliğinden atık oranımıza, çevresel ve sosyal açıdan sorumlu ürünlerle değer yaratmaktan ekibimize sunduğumuz eşit imkanlara, üretim şeffaflığından, çevre zararına yol açabilecek faaliyetlerden kaçınmamıza kadar birçok farklı alanda çalışıyoruz. Geri dönüştürülebilir şeffaf cam şişelerimiz, sosyal sorumluluk projeleri kapsamı altında yaptığımız bağışlar, hayvanların yaşam koşullarını iyileştirmek üzerine gerçekleştirdiğimiz faaliyetler, insanları daha sürdürülebilir bir yaşama yönlendirmek adına hazırladığımız haberlerle bir değer oluşturuyoruz.


Peki, sizler evinizde kolaylıkla neler yapabilirsiniz? Bunu hiç düşündünüz mü?


Aslında sürdürülebilirlik bir gelecek için yapacağınız her şey ile geleceğe yönelik olumlu kazanımlar sağlayabilirsiniz.

Nasıl mı? Gelin hep birlikte inceleyelim:


Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Cam Şişe Tercih Edin!


Camın özü doğaldır, saf içeriklerden oluşur; soğuk çaylarımız gibi paketleme tercihimiz de doğal! Çevreyi ve sağlığınızı korumak için en sağlıklı ambalaj şekli olan cam kanserojen maddeler içermez. Doğanın kirlenmesini önlemek için ve de yenilenmeyen doğal kaynaklardan tasarruf etmek için cam şişe tercih edilmelidir.

Bizler de Pin Vitaminli Soğuk Çay şişelerimizi cam şişede çok daha sağlıklı bir şekilde sizlere ulaştırıyoruz.


Poşet Kullanımını Azaltın!


Aldığınız Pin Vitaminli Soğuk Çay’ları taşımak için naylon poşetler yerine file veya bez çantalar tercih etmelisiniz; kendi çantanızı taşıyabilirsiniz. Pin bu konuda her zaman tüketicilerini destekliyor ve cesaretlendiriyor; kendi bez çantalarımızı üretmemizin altında yatan sebeplerden bir tanesi de bu. Naylon poşetler petrol türevi olan polietilenden üretilir. Kullanım alanları çok geniş ve maliyetleri çok düşüktür. Bu sebeple naylon poşetler çok sık tercih edilir ve çöplerle beraber doğaya atılır. Aldığımız ürünleri marketten eve taşırken yalnızca ortalama 10 dakika kullandığımız bir naylon poşetin doğada tümüyle çözünmesi bin yıl gerekir. Maalesef naylon poşetlerin sadece %1'i geri dönüştürülür, %99'u ise doğada hapsolur. Bozulma sürecinde çevreye zararlı kimyasal maddeler yayan naylonlar toprağa, suya karışarak denizleri, gölleri, nehirleri ve toprağı kirletir. Pin olarak daha iyi bir gelecek için herkesi her zaman çevremizi sahip çıkmaya çağırıyoruz.


Enerjinizi Boşa Harcamayın, Elektrikten Tasarruf Edin!


Sürekli prize takılı ve şarjda olan aygıtlar enerjinizi boşa harcamak demektir. Bu da gereksiz bir şekilde tüm dairenin elektrik tüketiminin %5’ine gelen bir harcama yapmaktadır. Bu durumu önlemenin yolu kullanmadığınız zaman elektronik aletlerinizi prizden çıkarmak ya da ışığı ile sizi uyaran düğmeli 3’lü prizlerden alıp elektrik tüketiminizi takip etmekten geçmektedir.

Bununla beraber elektrik faturanızın %20’sine denk gelen aydınlatmalarınız için hala Edison tipi olarak bilinen ve verimliliği oldukça düşük olan ampullerden kullanmıyorsunuzdur. Bu ampuller yerine kompakt floresan olarak bilinen ampuller hem enerji verimliliğini 5 katına çıkarmaya yardımcı olur hem de elektrik faturanızda aydınlatmanın giderini yaklaşık 4’te bir oranında azaltır.


Su Kullanımınızı Basit Yollar İle Azaltın!


Gün içinde alacağınız basit kararlar ve evinizde yapacağınız birkaç temel değişiklik ile su kullanım oranınız tahmininizden çok daha fazla etkilenebilir. Damlayan muslukları onarmak, dişlerinizi fırçalarken suyu kapatmak ve banyo keyfini çok uzatmamak gibi basit ama etkili yöntemler ile su kullanımından tasarruf edebilirsiniz.


Evinizin Havasını Bitkiler İle Temizleyin!


Gün boyunca düzenli ve sağlıklı havalandırılamadığı için kapalı alanların içindeki hava, dışarıdaki havadan neredeyse 5 kat daha kirli bir hale geliyor. Neyse ki, uzay kapsüllerinde bulunan aynı durumun farkında olan NASA; çözüme doğal yollarla yaklaşmayı seçmiş. NASA’ nın araştırmalarına göre bazı bitki türleri, havada bulunan toksinleri 24 saat içerisinde %87 oranında azaltıyor. Sizde evinizi bitkilerle dekore edebilirsiniz. Böylelikle hem evinizin havası temizlenmiş olur, hem de bitkiler sayesinde kendinize iyi bir hobi edinmiş olursunuz.


Neler Yapabilirsiniz?


Birkaç adımda sürdürülebilir bir yaşamın nasıl bir parçası olabilirsiniz?

  • Naylon poşetlere dur deyin, kendi çantanızı taşıyın.
  • Olanak oldukça cam şişedeki ürünleri tercih edin ve cam şişelerinizi geri dönüşüme atmadan önce farklı şekillerde değerlendirin; pinsogukcay instagram sayfamızda cam şişenizi değerlendirebileceğiniz farklı kullanım alanları bulabilirsiniz.
  • Günlük çöplerinizin geri dönüştürülebilir olanlarını diğerlerinden ayırın.
  • Yazın tadını çıkarırken gördüğünüz deniz canlılarına zarar vermemeye dikkat edin, denizlere çöp atmayın!